ebook zdarma

14. října 2013

Veka

Dalším pečivem, které v obchodě už měsíce nekupujeme, jsou veky. Doma udělaná veka je jak jinak než skvělá, i druhý den krásně nadýchaná a co je taky důležité, je o dost levnější než kupovaná. Z půl kila mouky dělávám veky dvě. Tady je recept.


Suroviny:
225 ml vody
20 ml oleje
1 lžička cukru
1 lžička soli
500 g hladké mouky
15 g čerstvého droždí

Postup:
Všechny suroviny dáme do domácí pekárny ve stejném pořadí, jako je napsáno výše a zapneme program "těsto" (pokud nemáte pekárnu, tak robota nebo ručně). Těsto rozpůlíme a postupně uválíme placky, které delší stranou smotáme jako roládu, po stranách zaděláme a dáme na plech vyložený pečícím papírem. Necháme kynout a poté pečeme na asi 180°C 10- 12 minut. Hlídáme, každá trouba peče jinak.


veky - foceno až druhý den po upečení


6 komentářů:

  1. vyzkouším...žiju ted v Nemecku a miluju chlebíčky a tady se koupit nedají...snad to nezvořu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě se povede a chuťově vynikající, lepší než kupovaná ;)

      Vymazat
  2. Dobry den. Nahodou jsem narazila na Vas blog. Recept na veku se mi moc libil. Včera jsem vyzkoušela a dnes byla manzelem moc pochvalena. Je opravdu vyborna a jednoducha. Dekuji

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den, jsem ráda, že vám chutná a že jste byla pochválena :)

    OdpovědětVymazat
  4. Juli mohu se zeptat, jak dlouho necháváš kynout na plechu? Děkuji Maruška

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nechávám tak půl hodinky, podle toho, jak je teplo, ale spíš se řídím pohledem, jakmile se mi zdají dost nakynuté, tak dávám do trouby. Když překynou, tak se tak nehezky rozplácnou.

      Vymazat